O firmie

Jesteśmy producentem mrożonych warzyw i owoców. Posiadamy dwa zakłady produkcyjne w Tolkmicku i w Ziębicach.


MASFROST jest producentem mrożonych warzyw, mieszanek warzywnych. Nasz asortyment jest też uzupełniany w zależności od potrzeb produkcją owoców i mieszanek owocowych. W grupie przetwórstwa mrożonych warzyw są obecnie dwa zakłady produkcyjne: w Tolkmicku i w Ziębicach.

Zakład produkcyjny w Tolkmicku produkuje mrożone warzywa i owoce. Jest zlokalizowany w północno-wschodniej części Polski, około 20 km od Elbląga i 80 km od Gdańska. Miejsce to posiada długoletnią tradycję – najstarsza część zakładu powstała w roku 1938 jako Fabryka Marmolady i Marcepanu.

Dzięki inwestycjom jest obecnie nowoczesnym przedsiębiorstwem, wyposażonym w kompletne linie do produkcji grochu, kukurydzy, fasoli i warzyw korzennych oraz linie do pakowania warzyw mrożonych w opakowania hurtowe i detaliczne.

Zakład produkcyjny w Ziębicach produkuje mrożone warzywa. Zlokalizowany jest około 60 km od Wrocławia, 20 km od granicy czeskiej i ok. 200 km od granicy niemieckiej. Miejsce to posiada jeszcze dłuższą tradycję produkcji warzywnej bo zakład powstał w 1886 roku i tym samym jest jednym z najstarszych, o ile nie najstarszym zakładem przetwórstwa owocowo – warzywnego w Polsce. Zgodnie z przekazami, tutaj została wyprodukowana pierwsza w Europie puszka z żywnością.

Zakład od lat podlegał procesom modernizacji. Od momentu przejęcia udziałów przez Grupę TOP FARMS nastąpił bardzo intensywny proces modernizacyjno-inwestycyjny, który pozwolił na znaczne zwiększenie możliwości przetwórczych zakładu przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa produkcji. Zainstalowane są kompletne linie do produkcji grochu, fasoli, kukurydzy i warzyw korzennych oraz linie do pakowania w opakowania hurtowe i detaliczne.


Z dobrej strony

Naszą mocną stroną jest lokalizacja zakładów


Jesteśmy idealnie rozmieszczeni pod kątem pozyskania strategicznych surowców takich jak groch, kukurydza, fasola:
  • tereny typowo rolnicze, z glebami o wysokiej klasie bonitacji, czyste ekologicznie
  • obszary o bardzo dobrym klimacie do uprawy warzyw
  • istnienie bardzo dużych farm rolnych, które dysponują areałami od 1,5 do 4,5 tys. ha
  • plantatorzy wyposażeni w najnowocześniejszy sprzęt agrotechniczny
  • długoletnia tradycja, wiedza i umiejętność uprawy warzyw
  • Umiejscowienie produkcji w dwóch odległych miejscach w Polsce pozwala na dywersyfikację ryzyka związanego z przebiegiem pogody w czasie wegetacji i zbioru warzyw. Dostawcami surowca świeżego są wyspecjalizowane gospodarstwa rolne
    oraz spółki z Grupy TOP FARMS.
    Paralaksa tła
     

    Współpraca z dostawcami surowca oparta jest o wieloletnie umowy kontraktacyjne

    W celu zapewnienia wysokiej jakości surowca rolnicy zobowiązani są do przestrzegania rygorystycznych wymagań w zakresie zakupu nasion, planów wysiewów i zbiorów, ustaleń w zakresie doboru oraz ilości używanych środków ochrony roślin i nawozów. Cały proces uprawy strategicznych surowców takich jak groch, kukurydza i fasola od momentu przygotowania stanowisk i zasiewu do zbioru jest w całości kontrolowany i nadzorowany przez nasz dział agro. Posiadamy własne kombajny do zbioru grochu, fasoli i kukurydzy.

    Od lat najważniejsza jest dla nas jakość i bezpieczeństwo naszej produkcji

    W całym procesie produkcyjnym od momentu pozyskiwania surowca do dystrybucji wyrobów gotowych przykładana jest szczególna uwaga do zapewnienia bezpieczeństwa produktu.Posiadamy standardy jakości ISO 22 000, BRC i IFS oraz system zarządzania wg. ISO 9001. Wszystkie wprowadzone w firmie systemy są certyfikowane corocznie przez TÜVRheiland